Takım Çalışması Nedir ?

Takım çalışması nedir ? Takım çalışması, ekip üyelerinin uyumlu çalışarak tek başlarına elde edeceklerinden daha büyük kümülatif etki yaratmasıdır. Yani sinerji elde edilmesidir. Bir örnek ile açıklayalım.
Çizgi roman oluşturma süreci efektif ekip çalışması prensiplerinin çoğunu içinde barındırır. Kendi alanında bir sürü uzman uyumlu bir şekilde ortak bir hedefe yönelir. Yazar senaryo metnini hazırlar. Ardından çizerle işbirliği içinde senaryo görsel sayfalara çevrilir. Editörler çıktıları analiz eder ve gerekirse geri bildirim verir. Renklendiriciler ise sayfalara renk katar. Bu süreçte kimin hangi görevi ne zaman ve nasıl yapacağı bellidir. İşbirliği içinde çalışılmıştır, geri bildirim verilmiştir, iletişim kurulmuştur ve herkes belli bir hedefe yönelmiştir.
Ekip çalışması içinde uygulanması gereken belli prensipleri de barındırır. Bunlardan bazıları etkin iletişim kurma, öz disiplin, işbirliği ve hedefe odaklanmaktır. Ekip üyeleri yargılamadan uzak ve çözüm odaklı bir bakış açısıyla iletişim kurabilirler. Yaptıkları işte hangi aşamada olduklarını bildirebilir ve önemli bilgileri ilgili kişilere aktarabilirler. Bunlarla beraber ekip üyeleri ortak hedefi ve bu hedefe yönelik katkılarını hatırlayarak verimliliği arttırabilirler. Bunlar gibi faydalara bir adım daha yaklaşmak için Hace Eğitim’in kurumlar için özel eğitimlerine bakabilirsiniz.
Şimdi ‘Grup çalışmasının faydaları nelerdir ?’, ‘Takım Çalışması Eğitimi’, ‘Takım çalışması oyunları’, ‘Takım çalışması aktiviteleri’ ve ‘Ekip çalışması örnekleri’ konu başlıklarına değineceğiz.
Grup Çalışmasının Faydaları Nelerdir ?
Grup çalışması içinde barındırdığı prensipler uygulandığı halde iş hayatında bir sürü fayda sağlar. Sağlıklı bir iletişim ve güven ortamı oluşturur, iş birliğini tetikler ve çözüm odaklılığı ile verimliliği arttırır. Şimdi ‘Grup çalışmasının faydaları nelerdir ?’ sorusunun cevabını daha detaylı inceleyelim.
- İşbirliği ve Verimlilik
Ekibin işbirliği içerisinde çalışması demek grubun bir bütün olarak, ortak bir amaç için çalışarak kendi başlarına çıkaracakları işten daha iyisini çıkarmaları demektir. Ekip üyeleri takım içindeki rollerinin farkına varırlar ve üstüne düşen görevi yaparlar. Sağlıklı iletişim ortamı içinde geri bildirim verirler ve alırlar. Yeni fikir ve çözümler üzerine düşünürler ve paylaşırlar. İşlerine olan bağlılıkları artabilir. Sonuç olarak aynı zamanda daha fazla iş halledilebilir veya daha etkin bir sonuç ortaya çıkabilir. Bu ortamın desteklenmesi için doğru iletişim kurulması ve ortak anlamın oluşturulması gerekebilir. Bu alanları kuvvetlendirmek için Hace Eğitim’in aktivite ve davranış değişikliği odaklı ‘Kurumlar için Takım Ruhu Eğitimi’ne bakabilirsiniz.
- Doğru İletişim ve Verimlilik
‘Grup çalışmasının faydaları nelerdir ?’ sorusunun bir cevabı doğru iletişimden doğan verimliliktir. Bunun için ekip üyeleri doğru iletişim prensiplerini uygulayabilirler. Bu prensipler doğru şekilde uygulandığında iş hayatında ve şirket içindeki verimlilik artabilir. Başlangıç olarak yargılamadan kaçınmaya dikkat edilebilir. Varsayımlarla hareket ediliyorsa bunlar fark edilebilir.
Bir örnek verelim. Gün başladığında çalışanlar ofise geldiğinde genellikle merhabalaşırlar. Biri selam verip de geri selam alamadığında da ise varsayımda bulunabilir. Mesela ‘Ne kadar ilgisiz biri’ diyebilir. Bu bir varsayımdır. Selam vermeyen kişi akşam acil bir olaydan dolayı uykusuz kalmış veya işi başından aşkın olduğu için selam vermemiş olabilir. Bu tür varsayımların ve yargıların farkına varılıp önüne geçilebilir. Bu sayede yargıdan uzak ve anlayışa daha yakın bir ortam oluşturulabilir.
Varsayım ve yargıdan uzak çözüm odaklı bir iletişim, iş sürecini kolaylaştırarak verimliliği arttırabilir. Örnek olarak bir ekip üyesi işini yetiştiremeyebilir. Hem kendisi hem de ekip üyeleri çözüm odaklı ve objektif iletişim kurarlarsa hem işini yetiştiremeyen ekip üyesi bu durumu ekibe zamanında ve çözüm odaklı olarak bildirebilir hem de ekip olarak çözüm odaklı ve objektif rota düzeltmesi yapılabilir.
- Ortak Anlam Oluşturma
‘Grup çalışmasının faydaları nelerdir ?’ sorusunun bir cevabı da ortak anlam oluşturma olabilir. Hedeflerinin farkında olan ve bu hedef için birlikte çaba harcayan takımlar ortak anlam oluşturarak şirketin verimliliğini ve etkinliğini arttırabilir. Siz de takımlarınızın ortak anlam oluşumunu desteklemek istiyorsanız Hace Eğitim’in ‘Kurumlar için Takım Ruhu Eğitimi’ne bakabilirsiniz.
Bütün ekip üyeleri ortak amaç uğruna çalışacakları için birbirlerini motive etme olasılıkları da artabilir. Ortak bir hedefe yöneldiklerinin farkına varan ve bunun için çalışan üyeler takım içi sorumluluklarını daha iyi kavrayabilirler. Kendi sorumluluklarını fark eden takım üyeleri de daha istekli ve disiplinli çalışabilir. Aynı zamanda işbirliği kültürü pekişebilir ve ekip içi iletişim güçlenebilir.
Takım Çalışması Eğitimi
Takım çalışması eğitimi katılımcılarla gerçekleştirilecek belli aktiviteler, örgün eğitim ve vaka çalışmaları ile: sinerji, ortak anlam, iş birliği kültürü, güven ve anlayış ortamı oluşturmaya destek vererek verimliliği ve etkinliği arttırabilir. Kurumlar da verimli ve efektif ekip çalışmasını kendi içlerinde teşvik etmek isteyebilirler. Bu durumda Hace Eğitim gibi deneyimli ve uzman eğitim kuruluşlarından eğitim alabilirler. Bu tarz eğitimler kuruma göre de özelleştirilebilir. Kurumların özel ihtiyaçları ve taleplerine göre eğitim içerikleri belirlenebilir ve fiyat için teklifi alınabilir. Böylelikle hem takımın eğitimden verim alma olasılığı hem de kurumun verim alma olasılığı artabilir.
Takım Çalışması Oyunları ve Aktiviteleri

Takım çalışması eğitimi içindeki takım çalışması aktiviteleri belli kazanımlar etrafında kurgulanabilir. Örnek verecek olursak kazanımı güven olan bir aktivite, katılımcının gözünü kapatarak kendini yakalayacak olan başka bir katılımcının kollarına düşmesi olabilir. Bu tür aktiviteler içeren, hem katılıma ve davranış değişimine yönelik hem de motivasyon arttırıcı ve bilime dayalı olan Hace Eğitim’in Outdoor Eğitimleri için bizimle iletişime geçin. Şimdi birkaç örnek verelim.
- Kördüğüm Aktivitesi
Takım çalışması oyunları ve aktivitelerinden biri kördüğüm aktivitesidir. Bu oyun eğlenceyi ve gerilimi bir arada barındırır. Katılımı teşvik eder. Ayakta çember olarak hizalanmış katılımcılar gözlerini kapatırlar ve çemberin merkezinde toplanırlar. Ardından herkes rastgele birbirlerinin ellerini tutar. Eğitmen ‘çözülün’ der. Fakat katılımcılar tam bir kördüğüm olmuşlardır. Kördüğümü çözmek için takım üyeleri etkin iletişim kurarlar. Çözüm odaklı olurlar ve işbirliği yaparlar.
- Ortak Anlam Oluşturma Aktivitesi
Bu aktivitenin kazanımlarında ortak anlam oluşturmak ve işbirliği vardır. Katılımcılar beş farklı gruba ayrılırlar. Gruplar bir ‘şirket’ olarak yardım amaçlı bir ‘kermese’ katılırlar. ‘Hammadde’ almak için şirketlere ‘kredi’ açılır. Şirketlerin amacı kaynaklarını verimli kullanarak en yüksek çıktıyı elde etmektir. Net kar ise bağışlanacaktır. En fazla karı elde eden şirket birinci olacaktır. Şirketler marka adını, logosunu ve sloganını belirleyeceklerdir. Bunlar ‘stantlarda’ yer alacaktır.
- Üretim Hattı Aktivitesi
Bu aktivitenin kazanımlarında işbirliği, öz disiplin, zaman yönetimi ve takım arası iletişim vardır. Her takımdan bir kişi takım yöneticisi olur. Takımın görevi boru hattından geçecek nesneleri kovalarda toplamak, diğer departmana iletmek ve sonunda müşteriye teslim etmektir. Eğer nesneler boru hattından çıkarsa yeniden başlanır. Bu nesneler ‘müşteriye’ teslim edilecek ürünleri temsil eder. Her ‘departman’ diğer departmanın müşterisidir.
Ekip Çalışması Örnekleri
Ekip çalışması örneklerinden en iyisi belki de Ferrari pit stop ekibinin araç lastiklerini 4 saniye gibi kısa bir sürede değiştirmesidir. Yarış arabası, lastik değişimi için duraklamaya geldiğinde pit stop ekibinin görevi bellidir. Ekip üyeleri öz disiplin, inanılmaz bir verimlilik ve koordinasyonla görevlerini yerine getirirler. Arabanın tekerleri saniyeler içerisinde değişir ve harekete geçer.
Ekip çalışması örneklerinden bir başkası da Pixar animasyon stüdyosu ile ilgilidir. Steve Jobs 2000 yılında Pixar’ın ofis yapısı ile ilgilendi. Ayrı ayrı konumlandırılmış bölümler yerine ortada avlusu olan ortak bir çalışma mekanı tercih edildi. Toplantı odaları, posta kutusu, kafeterya gibi alanlar avluya taşındı. Bu şekilde farklı departmanlardan insanların birbirleri ile daha sık göze göze gelmesi ve aynı ortamlarda zaman geçirmesi daha olası hale geldi. Bu tür ofis yapısı, insanları bir araya getirerek sohbet, fikir paylaşımı ve takım çalışmasını, dolayısıyla verimlilik ve etkinliği geliştirebilir.
Takım Çalışması ve Liderlik
Etkin bir takım için lider çok önemlidir. Doğru lider geri bildirim sürecini sağlıklı yürütür. Yargılama ve suçlamadan uzak, çözüm odaklı ve objektif yaklaşarak verimliliği arttırabilir ve iş sürecini geliştirebilir. Hedefi hatırlatarak veya vurgulayarak motivasyonu, dolayısıyla etkinlik ve verimliliği arttırabilir. Liderin rol tanımlama fonksiyonu ise takım üyelerinin enerjilerini doğru alanda harcamalarını sağlayabilir. Tüm bunlar sonucunda kurumun verimliliği ve etkinliği pozitifi etkilenir. Sizde takım liderlerinizin liderlik becerilerini geliştirmek istiyorsanız Hace Eğitim’in vaka çalışmalı ve davranış değişikliği odaklı ‘Kurumlar için Liderlik Eğitimi’ne göz atın.