Liderlik Nedir?
‘Liderlik nedir ?’ sorusunu inceleyelim. Liderlik, hedefe ulaşmak için insanları etkileme becerisidir denebilir. Liderler insanların davranışlarını kurumsal hedeflere doğru yönlendirirler.

Liderlik eğitiminin genel amacı işte lider konumundaki kişilere liderlik becerilerini edindirmektir. Ancak bu becerilerin kazanılması için teorik bilgi tek başına yeterli değildir. Becerilerin uygulanabilir hale gelmesinde uygulamalar ve geri bildirim fark yaratır. Hace Eğitim’in liderlik eğitimi ile liderlik becerileri roleplay ve aktiviteler ile uygulanarak kazandırılır. Koçluk ve mentorluk ile liderler iş hayatında gözlemlenerek geri bildirim verilir ve kazanımların pekişmesi sağlanır. Şimdi liderlik eğitiminin destekleyeceği becerileri ve faydalarını yakından inceleyim.
Çalışanları kurumsal hedeflere yönlendirmek için belli prensipler uygulanır. Öncelikle hedefin doğru belirlenmesi ve hedef için doğru kararların alınması gerekir. Hedefin gerçekleşmesi için doğru kişinin, doğru zamanda, doğru görevi yapması sağlanır. Roller doğru tanımlanır. Kararlar alınır. Etkin iletişim kurulur, yönlendirilir ve motivasyon sağlanır.
Hedef Belirleme
‘Liderlik nedir ?’ sorusunun bir cevabı da hedef belirmedir. Bu ilke liderliğin temel taşlarındandır denebilir. Rol tanımlama ve etkin karar alma gibi diğer prensipler belirlenen hedef ile şekillenecektir. Etkin hedefin: spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, ve zamana bağlı olmasına dikkat edilebilir. Hedefin ölçülebilir olması için hangi ölçülerin kullanılacağına karar verilebilir. Seçilecek ölçüler hedefin gerçekleşip gerçekleşmediğini değerlendirmeye yardımcı olur. Hedefin ulaşılabilir olması ise hedefin gerçekleşme olasılığını arttırır. Ulaşılabilir bir hedef için eldeki kaynaklar ve zaman göz önünde bulundurulabilir. Hedef zorlu olabilir, burada dikkat edilmesi gereken husus gerçekçi olmasıdır. Hedefin zamana bağlı olması ise ekibin odağını ve motivasyonunu artabilir ve rehavete kapılma olasılığı azalır.
Sonuç olarak hedef belirleme bir sürü fayda sağlar. Doğru kararların alınmasına destek olur. Görev ve kaynakları organize etmek için bir referans sağlar. Takıma yön verir ve motivasyonu arttırır.
Organize Etme
Hedef belirlendikten sonra organizasyon aşaması gelir. Bu aşamada eldeki kaynaklar ve aktiviteler gözden geçirilir. Kimin hangi görevi ne zaman yapacağı belirlenir. Çalışanların kime rapor vereceği belirlenir. Bir örnek ile açıklayalım. Çıkarılması hedeflenen bir ürün için pazarlama, lojistik ve ürün geliştirme departmanlarından çalışanlar bir araya getirilebilir. Görev dağılımı uzmanlık alanlarına göre gerçekleştirilir. Bütçe ürün geliştirme, pazarlama ve lojistik giderleri göz önünde bulundurularak dağıtılır.
Sonuç olarak görevler uzmanlık alanlarına göre dağıtıldığı için verimlilik ve etkinlik artar. Kimin kime rapor vereceği belirlendiği için ortaya çıkabilecek aksaklıklara önlemler alınabilir. Belirsizlik ise azalır.
Karar Alma
Yazımızın başında lider insanları etkileyerek hedefe yönlendirir demiştik. Hedefin gerçekleşmesi içinse kararların rasyonel alınmasına dikkat edilebilir. Bunun için hedefin ya da problemin doğru belirlenmesi gerekir. Hedefi doğru belirlemek için değindiğimiz SMART kriterlere dikkat edilebilir. Problemin doğru belirlenmesi için ise problemin kök nedeni araştırılabilir. Hedef net belirlendikten sonra bu hedefin gerçekleşmesini sağlayacak çözümler belirlenebilir. En doğru çözümü seçmek için çözümlerin karşılaması gereken kriterler belirlenebilir. Bu kriterlere uyan çözüm seçilebilir.
İletişim
İletişim bilgi veya fikir alışverişinde bulunmaktır. Bilgi ve fikir paylaşımında bulunurken belli
prensipleri uygulamak iletişimin etkinliğini arttıracaktır. Öncelikle karşıdakini yargılamadan aksine anlayarak dinlemek önemlidir. İyi dinleme sayesinde karşımızdaki kendisine değer verildiğini anlar ve bağlılığı artabilir. Liderin de yerinde ve doğru cevap vermesine, karar almasına, doğru değerlendirmeler yapmasına ve soru sormasına yardımcı olur.
Karşıdakiyle iletişime geçilmek istendiğinde ise net ve anlaşılır cümleler kurmaya çalışılabilir. Böylelikle yanlış anlaşılma olasılığı azalır ve iş akışı daha düzenli hale gelebilir.
Geri bildirim verirken de suçlamadan uzak bir şekilde objektif gözleme dayalı ve yapıcı olması önemlidir. Geri bildirim sürecinde bir işin neden yapılamadığını sorarak ve dinleyerek anlayıp çözüm odaklı yaklaşılabilir. Böylelikle aksamalar düzeltilebilir ve ekip moral ile motivasyonu artabilir.
Liderlik Eğitimi

Liderlik eğitiminin genel amacı işte lider konumundaki kişilere liderlik becerilerini edindirmektir. Ancak bu becerilerin kazanılması için teorik bilgi tek başına yeterli değildir. Becerilerin uygulanabilir hale gelmesinde uygulamalar ve geri bildirim fark yaratır. Hace Eğitim’in liderlik eğitimi ile liderlik becerileri roleplay ve aktiviteler ile uygulanarak kazandırılır. Koçluk ve mentorluk ile liderler iş hayatında gözlemlenerek geri bildirim verilir ve kazanımların pekişmesi sağlanır. Şimdi liderlik eğitiminin destekleyeceği becerileri ve faydalarını yakından inceleyim.
Hedef Belirleme
Hedef belirleme, liderin şirketin vizyonuna yönelik stratejiler geliştirmesine yardımcı olur. Bu sayede şirketin büyümesini destekler. Ayrıca belirli bir hedef sayesinde ekibin işe daha bağlı ve motive olması sağlanır. Dolayısıyla verimlilik ve etkinlik artar.
İş Birliği ve İletişim
Lider ekibi ile iletişim kurarak olası aksaklıkları daha önceden tespit edip çözüme kavuşturabilir. Bununla beraber departman içi ve departmanlar arası iş birliğini teşvik ederek iş sürecinin daha hızlı ve verimli yürümesini destekleyebilir.
Geri Bildirim Kültürü
Etkin geri bildirim ile çalışanlar güçlü ve gelişime açık yönlerini fark ederler.Dolayısıyla çalışanların gelişimi desteklenir. Çalışanların başarılarının tanınması ile motivasyonları ve işe olan bağlılıkları artar. Dolayısıyla etkin geri bildirim ile turnover azalır.
Organizasyon
İşte doğru çalışanın doğru konuma getirilmesi ile çalışanın potansiyelini gerçekleştirme olasılığı artar. Dolayısıyla iş süreci daha verimli ve etkili bir şekilde yürür.
Delegasyon
Liderin delegasyon becerileri desteklenerek doğru işi doğru kişiye devretmesi desteklenir. Bu yaklaşım işin daha etkili ve verimli halledilmesini destekler. Liderin zamanını kurumsal ya da işletme düzeyindeki stratejilere ve ekip gelişimine ayırmasını sağlar.